Majorán je tiež známy pod spojeniami "sladká zima" či "radosť z hôr". Používa sa v kuchyni, ale má tiež pozitívne účinky. Marjoram bol známy Grékom a Rimanom ako symbol šťastia. Marjoram sa používa v kuchárskych pokrmoch, ktoré dodávajú jedinečnú arómu polievkam, džúsom, dresinkom a omáčkam. V moderných aplikáciách je Majorán ocenený svojimi ukludňujúcimi vlastnosťami a jeho pozitívnym účinkom na nervový systém, keď sa používa interne. Podporuje aj zdravý kardiovaskulárny a imunitný systém pri požití. Historicky sa bylinka majoránu používala pri požití nevhodnej stravy alebo otravy, zadržiavaní tekutín, stuhnutých svaloch a kĺboch, modrinách. Vhodná lokálna aplikácia na oblasť pečene a sleziny na pokožku zvonka, na podporenie ich funkcie. Pomáha rozširovať tepny, pri vysokom krvnom tlaku. Pomáha pri svalovej únave, pri stuhnutosti, pri zápaloch pohybového aparátu. Francúzi ho používajú aj na upokojujúci pocit v hlave,bolestiach. Aromaticky podporuje pokoj a spánok. Môžeme aj vnútorne piť, aj aromaticky využívať, aj aplikovať na pokožku.